14 GÜN İADE/DEĞİŞİM + YENİ SEZON 2 ÜRÜN ALANA SEPETTE %10 İNDİRİM + 1000 TL üzeri ÜCRETSİZ KARGO

Bir UZTEX Gömleği Neden Kalitelidir?

10-12-2018 15:51
Bir UZTEX Gömleği Neden Kalitelidir?

5 adımda bir UZTEX gömleği neden üstün nitelikli/kalitelidir?

 

1.) %100 Yerli Üretim ve Türkiye’nin İlk TSE Belgeli Erkek Gömleği

 

Çağımızda küreselleşme farklı bir boyut kazanmıştır. Telekomünikasyon ve taşımacılık faaliyetleri her geçen gün giderek güçlenmektedir. Nihayetinde ise ülkeler arası ticari entegrasyonu teşvik etmektedir. Bu yüzdendir ki uluslar artık birbirleriyle sırt sırta hareket etmekle yükümlüdür, aksi takdirde sistem çökmeye mahkumdur. Amerikan emperyalizmi her zaman olduğu gibi hepimizin hayat mücadelesi verdiği bu düzenin kurallarını belirlemeye devam etmektedir. Beyaz Saray’da yerini henüz yeni almış sayılan Trump Yönetimi, ABD’nin 5. Başkanı olan James Monroe’nun 19. yüzyılın ilk çeyreğinde yayınladığı Monroe Doktrini’ne esasında atıfta bulunmaktadır. Monroe Doktrini’ni kısaca açıklamak gerekirse Amerika’yı ekonomik ve siyasi açıdan atılan temellerle özellikle Avrupa gibi dış güçlerden muhafaza ederek sadece ve sadece Amerikan lehine alınan kararları savunan bir hükümet tezkeresidir. Bundan mütevellit, günümüzde küreselleşmenin ivme kazanması gerekirken Amerikan emperyalizminin yaydığı korumacı ekonomi politikaları bu oluşumun tezahür etmesini önlemektedir ve milliyetçilik duygusunun uluslararası düzeyde kabarmasına zemin hazırlamaktadır. İşte tam da burada yerli mal, maddi ve manevi değer kazanmaktadır. Bugün Türk kimliğinin arkasına saklanmaya çalışan çoğu bilindik markalar üretim ayaklarını dışarıdan sağlamaktadırlar. Ne zaman ki döviz piyasası Türkiye’yi çalkantılı dönemlere getirdi, o zaman direksiyon kırmaya karar verdiler. Ancak bu topraklarda hüküm süren bir UZTEX gömleğinin bütün bileşenleri, ana hatlarıyla açmak gerekirse; işçilik, kumaş ve aksesuarlar, tam 75 senedir baştan sona yerli üretime tabi olmaktadır ve bu gururu hakkıyla yaşamaktadır.

 

TSE(Türk Standartlar Enstitüsü) yetkilileri kuruluşundan itibaren her nevi yerli mamullerin hizmet ve yöntem standartlarını belirlemek amacıyla yaptıkları denetim süresince Türkiye’de henüz erkek gömlek sınıfının kalite ölçütünün belirlenmediğini saptarlar ve bunun üzerine yürüttükleri bir araştırmada Türkiye’nin kayıtlı en eski gömlek üreticisinin Tamiş olduğunu tespit ederler. Böylece 1989 yılında TSE yetkilileriyle Tamiş & Uztex’in birlikte icra ettiği bir çalışmada bir Türk erkek gömleğinin kalite uygunluk belgesi hazırlanır. Peki bu kalite faktörleri neleri içerir?


a.) Görünüş: Dikim esnasında ton farkına dikkat edilmelidir.


b.) Ortalama Kumaş Metrekare Ağırlığı: 100-110 gr/m2


c.) Yıkamadan Sonra Boyut Değişimi: +/- %5 (Saf Pamuk)


                                                                      +/- %3 (Saf Sentetik)


d.) Tela: Yumuşak veya sert olabilir ancak her zaman homojen bir yapısı olmalıdır.


e.) İplik Kopma Mukavemeti: Minimum 650 gf(gram-kuvvet)


f.) İstiflenebilirlik: 82 +/- 1°C 30 dakika bekletildiğinde yüzeyde bir değişme olmamalıdır.


NOT: Yukarıda belirtilen kalite faktör değerleri 1990 yılında beyan edilmiş olup o zamanın şartlarını gözetmektedir.

 

2.) Çapraz Dikişli Düğme


Tüketici algısında küçük bir detay olarak gözükse de aslında bir gömleğin yapım aşamasında bir kalite unsuru olarak atlanmaması gereken bir işlemdir. Bunun başlıca sebebi düğmeye belli oranda bir direnç kazandırmasıdır. Çapraz dikiş tekniği düğmeye hareket kabiliyeti sağlar. Böylece düğme, 180° bir açıyla kendi çapı etrafında serbest bir dönüş parkuruna sahip olur ve dikiş üzerindeki gerginliği azaltarak kopma ve parçalanmayı önler.

 

3.) Tek İğne


Bir gömleğin bütün parçaları tezgaha serildiğinde ortalama 1.5 metrelik bir boya sahip olur. Bu parçaları özetlemek gerekirse; gövde, roba, kol, yaka ve manşet olmak üzere 5 ana öğede toplanır. Gömleğin 3 boyutlu bir hacim kazanabilmesi de bu parçaların birbirlerine birleşmesi sonucu meydana gelir. Kesişen yüzeylerde dikiş şeritlerinin takibi çok önemlidir. Üstün bir işçiliğin mutlak eseridir. Bu yüzden tek iğne dikimi daha yassı bir yüzey oluşturur, buruşmaları önler.

 

4.) Cep Deseni ile Gömlek Deseninin Ahengi


Konfeksiyon sektöründe üreticiler tarafından genelde gömleğe kapak veya cep yerleştirilirken verev bir açı tercih edilir. Böylelikle işçilikten ve beraberinde zamandan tasarruf edilir çünkü gövde ile cep deseninin her defasında uyum içinde olabilmesi için birbirlerine karşı rapor alınması gerekir, bu da üreticiye ek maliyet oluşturur. Bir UZTEX gömleğinin yapım aşamasında dikkat edilen en önemli hususlardan biridir. Kesilen her cebin deseni gövdesiyle uyum içindedir.

 

5.) Yumuşak ve Hacimli Tela

 

Tela, yaka ve manşetlerde kullanmak üzere kumaşın arayüzüne yerleştirilen pamuklu, farklı yüzey ve dokuma tekniklerinden oluşabilen bir materyal ve aslında gömleğin gizli kahramanıdır. Yapışkan yapısı sayesinde presleme yöntemiyle kumaşa sabitlenir ve biçim kazandırır. Yakanın cinsine göre sertliği değişebilmektedir. Örneğin kent yaka bir gömlekte kullanılan telanın bir düğme yaka gömleğe kıyasla daha sert olması gerekir ancak bunun belli bir ölçüde yapılması gerekir aksi takdirde telanın hacimlenmesine engel olur.

 Yusuf Uz Jr.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.